לא כולם יודעים, אבל בשר צלוי על אש גלויה הוא מסוכן לבריאות. אז איך בכל זאת ניתן להכין מנגל בריא למפגש המשפחתי או החברתי הבא שלכם? צוות פודיק הכין עבורכם מספר טיפים, שיעזרו לכם להכין מנגל בריא וטעים.
למה בשר על האש לא בריא לנו?
בזמן שצולים את הבשר בטמפרטורה גבוהה במיוחד על אש גלויה, נוצרים כימיקלים מזיקים לבריאות שלנו. הכימיקלים הללו ידועים כמסרטנים, מסוגלים להשפיע על ה-DNA שלנו וחלקם אף ממריצים את התפתחותם של גידולים שונים במערכת הלימפה, במעי ובשד.
כדאי לקרוא >> מהם סיבים תזונתיים וכיצד צורכים אותם
הקפידו לרכוש בשר טרי ואיכותי:
הכלל הראשון למנגל בריא הוא לרכוש בשר טרי ואיכותי. אולי תתפלאו לדעת, אך לא כל הבשרים שקיימים בסופר או בקצבייה הם אכן טריים ואיכותיים. ישנם מקומות, שמוכרים לכם בשר קפוא שהופשר, אך טוענים שהוא בשר טרי. במהלך ההפשרה, הבשר מאבד חלבונים, ויטמינים ומינרלים רבים. אך מעבר לזה, כיוון שאין באפשרותנו לדעת האם ההפשרה נעשתה כראוי, בשר כזה אף עלול להכיל חיידקים וזיהומים אחרים. לכן, תמיד מומלץ לרכוש ממקומות אמינים, שהאיכות שלהם ידועה, ולוודא את תאריך התפוגה של הבשר.
למרבה הצער, קיימת גם תופעה נרחבת של מגדלי בשר ועופות, שמספקים לחיות המשק אנטיביוטיקה כטיפול מניעתי. האנטיביוטיקה הזאת בסופו של דבר פוגעת באיכותו של הבשר – ובבריאות שלנו. לכן, תמיד מומלץ לרכוש בשר טרי ואיכותי, נטול אנטיביוטיקה. בישראל, כדאי לרכוש בשר בעל תו האיכות של "חי בריא", שאוסר את השימוש באנטיביוטיקה מניעתית.
כדאי לקרוא >> מיתוסים ואמיתות על פירות
העדיפו בשר בריא:
תמיד מומלץ להעדיף בשר רזה על פני בשר שמן, כיוון שטפטוף של שומן על הגחלים – הוא זה שיוצר חלק מהחומרים המסוכנים. בשרים בריאים ומומלצים כוללים המבורגרים ביתיים מבשר כתף טחון, סינטה, שיפודי הודו, פילה בקר, פרגיות וחזה עוף. גם דגים הם אופציה טובה למנגל, כיוון שבניגוד לבשר, הם אינם דורשים זמן צלייה ממושך ומכילים פחות חומצות אמינו, שהופכות לכימיקלים מסוכנים בזמן הצלייה. ואם יש ביניכם צמחונים או טבעונים, אתם יכולים להוסיף גם כמה שיפודי טופו וסייטן טבולים במרינדה.
בשרים שפחות מומלץ לשים על האש הם לבבות, כבד, המבורגרים מעובדים, נקניקיות, קבבים, אנטרקוט, כנפיים, צלעות ואסאדו.
כדאי לקרוא >> כל מה שרציתם לדעת על סוכר
השרו את הבשר במירנדה:
מומלץ להשרות את הבשר או את התחליף הצמחוני במרינדה במקרר למשך הלילה. חלק מהמרינדות מסוגלות להגן על הבשר בפני חריכה, שהיא זו שגורמת בסופו של דבר לייצור החומרים המסוכנים לנו.
הנה לכם מספר הצעות למרינדות טעימות במיוחד, שישדרגו את המנגל שלכם וגם יהפכו אותו לבריא יותר:
מרינדת פפריקה ודבש: השרו את הבשר, את הסייטן או את הטופו ללילה במשרה הכולל חצי כוס מים רותחים, חצי כפית מלח גס, כף פפריקה, כפית סוכר, חצי כפית פלפל שחור וכף סויה דל נתרן. לאחר מכן, לפני העלייה אל המנגל, צפו את הבשר או התחליף הצמחוני בתערובת שמכילה כף סילאן טבעי ללא תוספת סוכר, כף דבש, כפית פלפל שחור, כף שמן זית ומעט צ'ילי יבש.
מרינדת סויה, סילאן וחרדל: צפו את הבשר או התחליף הצמחוני בשתי כפות סילאן, שתי כפות סויה דלת נתרן, שתי כפות שמן זית וכפית חרדל דיז'ון. השרו למשך הלילה.
מרינדת פסטו: צפו את הבשר או התחליף הצמחוני ברוטב פסטו איכותי והשרו למשך הלילה.
כדאי לקרוא >> סגולות האבוקדו למה הוא בריא
שפשפו את הבשר בצמחי מרפא ותבלין:
גם אם לא השרתם את הבשר במשך הלילה, מומלץ לשפשף אותו לפני הצלייה בצמחי מרפא שונים, ביניהם מרווה, תימין, אורגנו, רוזמרין, נענע ובזיליקום. זאת, כיוון שצמחי המרפא הללו מסוגלים להפחית משמעותית את הסיכון להתפתחותם של חומרים רעילים בעת הצלייה.
כדאי לקרוא >> 10 יתרונות בריאותיים של גריסים ואיך להכין
שלבו סלטי ירקות איכותיים:
כשאתם אוכלים על האש, מומלץ לשלב בחגיגה גם מגוון סלטים. זאת כיוון, שהם מספקים נוגדי חמצון ומעלים את הערך התזונתי של הארוחה שלכם. ובכלל, רמת הסיכון מהבשר יורדת כשמשלבים בתפריט מזונות עשירים בסיבים תזונתיים. כלל אצבע הוא לא לרכוש סלטים קנויים, כיוון שאלו מכילים כמויות של חומרים משמרים, שאינם תורמים לבריאות שלנו. במקום זאת, מומלץ להכין בבית סלט ירקות קצוץ, סלט חצילים או סלט חומוס. פחות מומלץ להכין סלטים ששוחים במיונז, סלטים עם המון שמן, סלטים מלאים בפיצוחים ובפירות יבשים וסלטים עשירים בפחמימות, למשל סלט תפוחי אדמה.
כדאי לקרוא >> היתרונות הבריאותיים של הפלפלים השונים
אל תפריזו בכמות הפיתות:
אם אתם אוהבים לאכול את הבשר שלכם בפיתה, זה בסדר גמור, אך יש לזכור שפיתה אחת שוות ערך לשלוש עד ארבע פרוסות לחם. לכן, מומלץ להסתפק בפיתה אחת בלבד. כדי לצמצם את כמויות הפיתה שאתם צורכים, כדאי לפתוח את הארוחה בבשר וסלטים בלי פיתה ורק בשלב מתקדם, כשאתם כבר כמעט שבעים, לאכול קצת מהפיתה.
כדאי לקרוא >> האם זה בריא לשתות קפה
בחרו בשתייה בריאה:
רבים רואים במשקאות חלק בלתי נפרד מהמנגל. גם כאן כדאי לבחור בשתייה בריאה ככל הניתן. מים זו תמיד האופציה המומלצת, אך אם אתם רוצים להתפנק – אתם יכולים להביא סודה או תה קר ללא סוכר. המשקאות הפחות מומלצים הם משקאות מתוקים קלים, משקאות מתוקים מוגזים ותה קר בתוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים.
כדאי לקרוא >> תזונה מאוזנת: הדרך המומלצת לירידה במשקל
סיימו את המנגל עם טעם טוב:
איך אפשר בלי קינוח? גם כשאתם ניגשים לבחור את הקינוחים שלכם, מומלץ לבחור בקינוחים בריאים ככל הניתן. כך למשל, מומלץ להגיש עוגת פירות ביתית, פירות חתוכים, סלט פירות או גלידת סורבה. האופציות הפחות מומלצות הן פיצוחים, עוגיות, שוקולדים ועוגות עשירות וכבדות, שעמוסות בסוכר.
כדאי לקרוא >> למה כדאי לשלב שיבולת שועל בתזונה שלכם
הכלל החשוב ביותר למנגל בריא הוא בחירת חומרי גלם ומאכלים איכותיים. חשוב גם להקפיד שלא לשרוף את הבשר, כיוון שזה עלול להוביל ליצירתם של חומרים המסוכנים לבריאותנו. אם תקפידו על הטיפים שהבאנו בכתבה, תוכלו ליהנות ממנגל איכותי ובריא עם המשפחה או החברים. שיהיה בתיאבון!