החומוס, שתורבת בארץ ישראל לפני כ-5,000 שנה, הוא עד היום מהקטניות האהובות ביותר בארצנו, ולא בכדי. החומוס עשיר בסיבים תזונתיים, חלבון, חומצות אמינו, חומצה פולית ומגוון ויטמינים ומינרלים. בנוסף, ניתן להשתמש בו במגוון צורות. כך למשל, יש מי שטוחן אותו ומשתמש בו בתור אבקת חומוס, יש מי שמכין ממנו ממרח, ויש שמשתמש בגרגירים שלו כתוספת לסלטים קרים או חמים ולתבשילים שונים.
כשמכינים את החומוס בבית, אפשר להיות בטוחים שהוא מכיל את כל התכונות הבריאותיות הגלומות בכל גרגיר וגרגיר. החומוס ידוע, בין היתר, כמסייע בהורדת כולסטרול בדם, בטיפול בדיכאון ובמניעת מיגרנות. הבישול של גרגירי החומוס בבית הוא גם חסכוני יותר, כיוון שגרגירי חומוס קפואים יקרים פי כמה וכמה מגרגירי חומוס יבשים. אז איך מכינים גרגירי חומוס? צוות "פודיק" הכין עבורכם מדריך מפורט, שכולל את כל שלבי ההכנה – מההשריה ועד הבישול.
לפני שנתחיל לעבור על השלבים השונים, חשוב להדגיש שניתן להקפיא את גרגירי החומוס אחרי כל אחד מהשלבים, כדי לשמור עליהם למועד מאוחר יותר. לכן, תמיד מומלץ להכין כמות גדולה
של גרגירי חומוס, שתוכלו לשלוף מהמקפיא בעת הצורך.
כדאי לקרוא >> טיפים להכנת אורז מושלם
השלב הראשון: השריה
לפני שאתם מניחים את גרגירי החומוס להשריה, יש לשטוף אותם היטב ולהוציא את הגרגירים שנראים כהים או פגומים. לאחר מכן, העבירו את הגרגירים לקערה וכסו אותם במים קרים. הגרגירים יספחו מים במהלך ההשריה, לכן יש לכסות אותם במספר סנטימטרים. מומלץ להשאיר את הקערה על השיש, בנקודה שאינה חשופה לקרני שמש ישירות. כך, תוכלו לשים עין על הגרגירים ולראות אם הם זקוקים למים נוספים במהלך ההשריה. אם אין מקום על השיש, ניתן גם להכניס את הקערה למקרר. בכל מקרה, מומלץ להחליף את המים שבקערה לפחות פעמיים, במיוחד אם מדובר בקיץ.
יש להשרות את גרגירי החומוס במשך כ-12 שעות. בתום תקופה זו, החומוס היבש מכפיל את משקלו ואת נפחו. כלומר, אם הכנסתם 250 גרם גרגירי חומוס להשריה, תקבלו בתום ההשריה 500 גרם גרגירי חומוס. השריה ארוכה מ-12 שעות היא חסרת טעם, כיוון שהגרגירים מגיעים לגודלם המקסימלי כבר אחרי 12 שעות. אך, חשוב להקפיד על השריה של לא פחות מ-12 שעות כדי לקבל את התוצאה הרצויה. בסיום ההשריה, יש לסנן ולשטוף היטב את הגרגירים.
אם ברצונכם לקצר את זמן ההשריה, אתם יכולים להשרות את גרגירי החומוס במים רותחים. כסו את החומוס במים רבים, הביאו לרתיחה וכבו את הלהבה. ניתן להוסיף בשלב הזה גם סודה לשתייה. השאירו את החומוס מכוסה בין שעה וחצי לשלוש שעות – וקבלו בסוף התהליך חומוס מושרה. היתרון המשמעותי של שיטה זו היא שהתהליך מאד מהיר. עם זאת, החומוס אינו סופח את כל המים שהוא מסוגל לספוח ולכן, מרקמו הסופי עלול להשתנות.
כדאי לקרוא >> 5 סיבות לשלב זרעי פשתן בתזונה שלכם
השלב השני: הנבטה
זהו שלב אופציונלי בלבד, כך שאם אין לכם זמן להשקיע בהנבטה, אתם יכולים לדלג היישר אל השלב השלישי. עם זאת, כדאי לדעת שההנבטה משפרת את הערך התזונתי של החומוס, מקצרת את זמן בישולו והופכת אותו לקל יותר לעיכול. הנבטה מלאה נמשכת כשלושה ימים, אך הנבטה ארוכה כל כך, אם אינה נעשית תוך מעקב צמוד, עלולה להוביל לקלקול של הגרגירים. לכן, ניתן בהחלט להסתפק בהנבטה של 24 שעות בלבד. גם הנבטה זו תוכל להעלות את הערך התזונתי של החומוס. שימו לב – אם בשלב כלשהו של ההנבטה אתם מבחינים במרקם דביק או בריח רע, סימן שהחומוס התקלקל.
כדי להשרות את גרגירי החומוס, הניחו אותם במסננת בתוך קערה אטומה לאור. כסו את הקערה במגבת ושימו אותה במקום אפל וקריר, כמו למשל בתנור כבוי. כל כמה שעות יש לשטוף את הגרגירים תחת זרם מים, לסנן מעודפי המים ולהחזיר אל המקום האפלולי והקריר. לאחר כ-24 שעות, אתם אמורים לראות שורשונים קטנים מציצים מתוך גרגירי החומוס וזה סימן לעבור לשלב השלישי.
כדאי לקרוא >> כוסמת: 10 יתרונות בריאותיים ואיך להכין
שלב שלישי: בישול
כדי לבשל את גרגירי החומוס, הכניסו אותם לסיר, כסו במים רבים והביאו לרתיחה. כשהמים מגיעים לרתיחה, ייווצר קצף לבן על פני המים. את הקצף הזה יש לסלק בעזרת כף. ממשיכים לבשל את החומוס על להבה נמוכה ומדי פעם בודקים האם יש צורך בהוספת מים. אם קו המים מתקרב לחומוס, יש להוסיף מים רותחים.
בדרך כלל, משך הבישול הוא בין שעתיים לשלוש. כדי לקצר את זמן הבישול בחצי, אתם יכולים להוסיף למי הבישול כחצי כפית אבקת סודה לשתייה (עבור כ-500 גרם חומוס מושרה). האבקה גם עוזרת בריכוך הגרגירים והופכת אותם לעדינים ונימוחים יותר. אך, יש לשים לב שכמות גדולה מדי של סודה לשתייה עלולה לפגוע בטעמו של החומוס.
אפשרות נוספת לקיצור זמן הבישול היא, כמובן, שימוש בסיר לחץ. שמים את הגרגירים המושרים בסיר, מכסים במים קרים רבים ומבשלים לפי הוראות השימוש במשך כחצי שעה. לאחר כחצי שעה, מכבים את הלהבה ומאפשרים לאדים להשלים את מלאכת הבישול.
דברים שיש לקחת בחשבון בשלב הבישול:
• ככל שגרגירי החומוס היבשים יהיו ישנים יותר, כך זמן הבישול שלהם יהיה ארוך יותר. אם תשתמשו בגרגירים ישנים במיוחד, ייתכן שייקח להם שעות ארוכות להתבשל. לכן, תמיד מומלץ להשתמש בגרגירי חומוס טריים ככל הניתן. במקום לרכוש מתפזורת, כדאי לרכוש אריזה סגורה של גרגירי חומוס, שעליה תאריכי ייצור ותפוגה. ואם בכל זאת בחרתם לרכוש מתפזורת, מומלץ לרכוש את הגרגירים ממקום עם תחלופה מהירה.
• הוספת מלח נעשית רק בתום הבישול. זאת, כיוון שמלח מעכב את ריכוך גרגירי החומוס.
כדאי לקרוא >> למה כדאי לשלב שיבולת שועל בתזונה שלכם
כעת, אתם יכולים להתחיל להכין חומוס בבית וליהנות מכל הערכים התזונתיים הגלומים בו. שיהיה בתיאבון!
צפו
במתכונים עם גרגירי חומוס באתר פודיק, אם תרצו יש לנו באתר
מתכון לחומוס מבושל ויש לנו גם באתר
מתכון לחומוס טעים ללא בישול תוך 10 דקות הכנה, יתרה מכך יש לנו באתר גם
מתכון למשאוושה טעימה ברמות! תהנו.