מאפי שמרים הם מהמאפים האהובים ביותר על אנשים. הם מלאים בטעמים נהדרים וממלאים את החלל בריחות נעימים. רבים היו רוצים להכין מאפי שמרים בבית, אך חוששים שתהליך הכנתם מסובך מדי. "פודיק" כאן כדי להפוך את התהליך לפשוט יותר עבורכם. קבלו 14 טיפים שימושיים ופשוטים להכנת בצק שמרים.
בחרו בשמרים המתאימים לכם:
השמרים אחראים על התפחת הבצק ונחשבים לבריאים יותר מחומרי אפייה אחרים. ישנם שני סוגי שמרים: טריים ויבשים. שמרים טריים הם לחים ורכים במיוחד. חיי המדף שלהם קצרים מאד ולכן חייבים לשמור עליהם בהקפאה עמוקה, אלא אם אתם מתכוונים להשתמש בהם תוך שבוע-שבועיים. שמרים יבשים הם שמרים טריים, שעברו תהליך ייבוש והפכו לשמרים רדומים. ברגע שתערבבו אותם במים חמים, הם יהפכו לפעילים.
השמרים היבשים הם בעלי חיי מדף ארוכים יותר מאלו של שמרים טריים ולכן אינם זקוקים לקירור. לאחר פתיחתם, יש להחזיקם במקרר. ישנם שמרים יבשים לתפיחה מהירה, שדורשים רק התפחה אחת ולא שתיים. אולם, טעמם של השמרים הללו הוא פחות דומיננטי מזה של השמרים היבשים הרגילים.
עשו המרה נכונה בין שמרים יבשים לטריים:
אם במתכון רשום שצריכים להשתמש ב-10 גרם שמרים יבשים, יש להגדיל את הכמות בשלוש ולהשתמש ב-30 גרם שמרים טריים. כלומר, יחס ההמרה בין שמרים יבשים לטריים הוא 1:3 לטובת הטריים.
התאימו את המאפים לאנשים הרגישים לגלוטן:
לעיתים קרובות, אנשים עם מחלת צליאק נמנעים ממאפי שמרים, כיוון שחוששים שהם מכילים גלוטן. ישנם סוגים מסוימים של שמרים שמכילים גלוטן, אך הסוגים הנפוצים, שלרוב משתמשים בהם לאפייה, כמו שמרים יבשים פעילים ושמרי אפייה, אינם מכילים גלוטן. אם אתם מתכוונים להכין מאפים לרגישים לגלוטן, כדאי לשים לב שאתם רוכשים את השמרים המתאימים עבורם.
היצמדו למתכון:
כשמכינים בצק שמרים, חשוב מאד להיצמד למתכון, לדייק בכמות המצרכים ולעקוב אחר השלבים השונים כדי להשיג את התוצאות המיטביות. הבצק אמור להיות רך ונוח לעבודה. אם הבצק יצא נוזלי מדי, אתם יכולים להוסיף לו מעט קמח בצורה הדרגתית עד שמתקבל המרקם הרצוי. אם הבצק יצא יבש מדי, אתם יכולים להוסיף לו מעט מים, חלב או שמנת וללוש אותו עד לקבלת מרקם גמיש יותר.
הוסיפו לשמרים מים בטמפרטורה הנכונה:
כשאתם מוסיפים מים לשמרים, חשוב שהמים יהיו חמים ולא רותחים. טמפרטורה גבוהה מדי עלולה להרוג את השמרים, מה שיוביל לכך שהבצק שלכם לעולם לא יתפח. כדי להיות בטוחים שהשמרים לא ייהרסו, אתם יכולים להשתמש במים בטמפרטורת החדר. במקרה הזה, הבצק יתפח, אך באיטיות.
השתמשו במצרכים בטמפרטורת החדר:
בזמן הכנת הבצק, מומלץ שהחלב, החמאה, הביצים והמים יהיו בטמפרטורת החדר. שימוש במצרכים קרים עלול להאט את קצב התפיחה של הבצק.
השקיעו זמן בלישת הבצק:
חשוב ללוש את בצק השמרים זמן רב יחסית. אם אתם משתמשים במיקסר, מומלץ ללוש אותו לפחות עשר דקות. בלישה ידנית, מומלץ ללוש את הבצק כ-15 דקות. הלישה הממושכת תגרום לבצק שלכם להיות אוורירי ורך יותר ולתפוח בצורה טובה יותר בתנור. אם הבצק אינו מספיק גמיש ורך, כנראה שאתם צריכים להמשיך ללוש אותו. כדי לבדוק אם הבצק מוכן להתפחה, קחו חתיכה קטנה ממנו ומתחו בעדינות בין האגודל לאצבע. אם החלק האמצעי של חתיכת הבצק לא נקרע והופך לשקוף, סימן שאתם יכולים לעבור לשלב ההתפחה.
שמרו על הבצק בפני התייבשות:
כדי לשמור על הבצק בפני התייבשות, מומלץ לשמן אותו לפני ההתפחה במעט חמאה מומסת או שמן. ניתן להשתמש במבשרת או לרסס את השמן באמצעות תרסיס. מנגד, אתם יכולים להניח מעל לבצק מגבת לחה או לשמור אותו בקערה עם מכסה, וגם זה אמור לשמור עליו בפני התייבשות.
התפיחו את הבצק לגודל המתאים:
זמני התפחת הבצק משתנים בהתאם לטמפרטורה שבה אתם מתפיחים אותו. לרוב, הבצק תופח מהר יותר באזורים חמים. מומלץ להניח את הבצק להתפחה באזור חמים וחשוך. אם אתם מתגוררים באזור קריר, אתם יכולים להניח את הבצק בקערה גדולה עם מכסה ולהניח מעליה שמיכת צמר. בנוסף, אם הבצק שומני במיוחד, הוא ידרוש יותר זמן התפחה.
בהתפחה הראשונה, הבצק אמור להכפיל את נפחו. היזהרו שלא יתפח פי שלוש, כיוון שבמצב כזה כבר לא יישארו שמרים חיים בהתפחה השנייה, והבצק ייהרס. ההתפחה השנייה נעשית לאחר עיצוב צורת הבצק.
מלאו את עוגת השמרים במילוי האהוב עליכם:
אם אתם מכינים עוגת שמרים, מומלץ למלא אותה במילוי האהוב עליכם. מרחו את המילוי בנדיבות, אך הקפידו שלא להעמיס יתר על המידה, כיוון שזה עלול לפגוע בתפיחה ובמרקם הסופי של העוגה. אם המילוי רך מדי, הוסיפו לו מעט שקדים או ביסקוויטים טחונים. אלו ייצבו את המילוי וימנעו ממנו להתפזר תוך כדי אפייה.
אפו עד להזהבה מלאה:
זמני האפייה של המאפים משתנים בהתאם לסוג המילוי ולגודל המאפה. יש לאפות את המאפה באפייה רגילה ובמרכז התנור, שם מתרכז כל החום. אם התנור חלש מאד, ניתן לאפות בטורבו. כל תנור מתפקד בצורה שונה ולכן מומלץ לבדוק מדי פעם האם המאפה מוכן. הוא מוכן כאשר הוא זהוב ומרקמו יציב לחלוטין.
צפו עוגות בסירופ סוכר לקבלת עסיסיות נפלאה:
לאחר האפייה, מומלץ להבריש את עוגות השמרים שלכם בסירופ סוכר. כדי להכין את הסירופ, ערבבו יחד חצי כוס סוכר וחצי כוס מים והביאו לרתיחה. הסירופ יקנה לעוגות מראה מבריק ועסיסיות נהדרת.
חתכו את המאפים לאחר קירור:
קררו את מאפי השמרים לטמפרטורת החדר לפני שאתם פורסים אותם. אם מנסים לפרוס מאפי שמרים רגע אחרי שהם יוצאים מהתנור החם, הם עלולים לקרוס או להתייבש במהירות. זאת, כיוון שהלחות הכלואה בהם משתחררת.
שמרו בהקפאה לתקופה של עד חודש:
אם תרצו לשמור את מאפי השמרים לזמן מאוחר יותר, אתם יכולים לעטוף אותם בניילון נצמד ולשמור בהקפאה לתקופה של עד חודש. כשתרצו לאכול, תפשירו את המאפים לטמפרטורת החדר. לאחר מכן, הכניסו לתנור שחומם מראש ל-150 מעלות וחממו במשך מספר דקות, כשמתחת למאפים קערת מים רותחים.
אנו בטוחים שעם הטיפים הללו, תצליחו לייצר מאפי שמרים משובחים, עסיסיים וטעימים במיוחד, שישאירו לכם טעם של עוד. שיהיה בתיאבון!